De Wisselbank

cover Wisselbank Ned Origineel Rood (site)

    

De Wisselbank

De handel in effecten en financiële diensten in Amsterdam kent een lange geschiedenis. Na de val van Antwerpen in 1585 verplaatste het centrum van de internationale wisselhandel zich naar Amsterdam. In dezelfde periode werd de beurs ook de plek waar obligaties en aandelen (parten) werden verhandeld in de zogenoemde Voorcompagnieën, die later zouden fuseren tot de VOC. Kort na de oprichting van de VOC kregen ook de Wisselbank en de beurshandel een officiële plek in de stad. Het betalingsverkeer voor grote bedragen werd geïnstitutionaliseerd, evenals de kredietverschaffing op onderpand van goederen.

Moeder der centrale banken
De Wisselbank droeg er als ‘moeder der centrale banken’ met een voor die tijd ongekend vernieuwende en betrouwbare financiële dienstverlening in bepalende mate toe bij dat Amsterdam in de 17e eeuw kon uitgroeien tot het financiële centrum van de wereld.
In dertien hoofdstukken geeft een topgroep van nationale en internationale auteurs inzicht in de oprichting, de geopolitieke situatie en de internationale rol van de Wisselbank en haar belang voor andere centrale banken in Europa
 
  • Auteur: Marius van Nieuwkerk
  • ISBN: 978 90 78217 11 4

Uitgeverij: Sonsbeek 

cover back Wisselbank Ned Origineel Rood (stie)